Máme tú česť na území našej MAS privítať účastníkov pravidelnej konferencie Národnej siete MAS. Pomohli sme vybrať sprievodný program, čakajú vás tri zaujímavé možnosti.

„Jesenná konferencia Národnej siete MAS“ sa uskutoční 6. a 7. novembra v kongresovej sále hotela Bellevue (na snímke) v Hornom Smokovci.

Je to pre nás veľká česť, že práve na území našej MAS Pro Tatry môžeme privítať zástupcov väčšiny miestnych akčných skupín (MAS). Národná sieť aktuálne združuje 76 slovenských MAS.

Po viacerých konferenciách, zhromaždeniach a iných podujatiach padla v debate medzi členmi NS požiadavka, aby sa nasledujúca konferencia uskutočnila na východnom Slovensku. A tak ju nakoniec v novembri privíta mesto Vysoké Tatry.

Budovu Tricklandie nájdete ľahko. Nachádza sa vedľa tatranskej radnice so známou vežičkou.

Konferenciu v plnej miere organizuje NS MAS. My sme dostali možnosť podať pomocnú ruku pri zostavení ponuky sprievodného programu. Ten býva súčasťou každej konferencie NS MAS.

Zobrali sme do ruky pero a papier, napísali základné možnosti a tipy, z nich vybrali tri. Organizátorom sa páčili, tak vám ich môžeme v tomto článku predstaviť.

Po prvom rokovacom dni (od 16.00 do 18.00) si môžete vybrať z nasledujúcich troch sprievodných podujatí:

1. Návšteva expozície Tricklandia

Tricklandia je so svojím sloganom „Očividne najzábavnejšia galéria na Slovensku“ miesto, kde zažijete jedinečné putovanie našou krajinou v galérii trick-artu a optických ilúzií. Trickartové umenie vytvára rôzne vizuálne ilúzie a optické klamy. Zrazu napríklad v zrkadle vidíte, ako pre vás prestáva platiť gravitácia a vy lietate nad zemou, ako sa oproti stoličke, či vášmu kolegovi zmenšíte desaťnásobne, a podobne.

Pre návštevníkov od 2 do 99 rokov 🙂
Optické ilúzie.
Zrkadlové bludisko.

Slovenské motívy

Skrátka, prejsť si trickartovou galériou je veľká zábava, ale aj akási hra medzi umelcom a návštevníkom. Treba zapojiť všetky svoje zmysly, lebo nič nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Vo svete je viacero trickartových galérií, od Singapuru, cez Prahu, po Montreal. V Tricklandii je však okrem iného zaujímavé aj to, že zážitok z trickartu prináša pomocou rôznych námetov slovenských reálií, ako sú slovenské ľudové povesti, rozprávky, ale aj ikonické obce a zámky Slovenska (Vlkolínec, Dunajec, Bojnický zámok, a podobne).

Expozícia je rozložená na ploche tisíc metrov štvorcových, na ktorých nájdete 24 tématických atrakcií. Takisto trick-artové obrazy, rozšírenú realitu, antigravitačné miestnosti, najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe, a …. Nepovieme všetko, nech pre vás ostanú aj nejaké prekvapenia. Tricklandia sa nachádza v centre Starého Smokovca, približne 700 metrov od miesta konania konferencie.

2. Švajčiarsky dom – Sherpa múzeum

Už samotná stavba Švajčiarskeho domu je zaujímavá. Ide o historický objekt z roku 1856, jeden z najstarších v Tatrách. Ako jeden z mála v našich horách je postavený na základoch alpskej architektúry.

Horský nosič Štefan „Pišta“ Bačkor v ňom v roku 2016 otvoril Sherpa kaviareň a Sherpa múzeum. Ide o miesto dvojakého účelu, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Jednak je to komunitné miesto, kde sa stretávajú horskí nosiči a tiež múzeum a expozícia, kde chcú predstaviť túto unikátnu horskú profesiu širšej verejnosti.

O nosičoch vám porozpráva nosič

Ako hovorí Pišta, ak stretnete nosiča cestou na túre na chatu, preťažený nákladom nemá veľa možností sa s vami rozprávať o nosení. Naopak, múzeum je na to ideálny priestor. Štefanovi sa za roky podarilo zhromaždiť bohatú zbierku nosičských artefaktov a najmä, keďže sám je dlhoročný nosič a na tatranské chaty má odnosených desiatky ton nákladu, vie o rôznych stránkach profesie pútavo rozprávať, a samozrejme, odpovedať na všetky vaše zvedavé otázky.

Horský nosič Štefan „Pišta“ Bačkor pripravený na prednášku.

Tatry, jedny z posledných

Krošňu si môžete vyskúšať dať si na chrbát!

Ak sme v predošlých vetách použili slovné spojenie unikátna profesia, nebolo to len tak. Vysoké Tatry sú jedny z posledných veľhôr sveta, kde horskí nosiči ešte aktívne vynášajú náklad. Takmer všade inde už ich nahradili vrtuľníky, drony, skútre. Aj nimi sú Tatry výnimočné a spoznať zákulisie ich práce milovníka hôr obohatí.

Sherpa múzeum sa tiež nachádza v centre Starého Smokovca, z miesta konania konferencie približne 850 metrov. Hoci sú teraz miestnosti samotného múzea v rekonštrukcii, vy o nič neprídete. Pišta tie hlavné exponáty zoberie so sebou na prednášku do spoločenskej miestnosti Švajčiarskeho domu.

3. Poliankovo

Do tretice, v rámci sprievodného programu konferencie, môžete navštíviť Poliankovo, výnimočnú digitálnu galériu. Tá spája umenie s modernými technológiami, ako je virtuálna realita, 3D projekcie, rozšírená realita, hologramy, tieňohry, rôzne interaktívne prvky … . Expozície v Poliankove sa nachádzajú na ploche približne 600 metrov štvorcových, ponúkajú 140 m2 projekčných plôch a 120 m2 zrkadiel.

Áno, Poliankovo je ďalšie dielo autorov spomínanej Tricklandie, ale trocha iného rázu.

Spolu s Barabášom v teréne

Hlavnou stálou expozíciou v Poliankove je výstava „Dialóg s planétou“, ktorá zachytáva filmovú tvorbu slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša. Jedna vec je vidieť jeho filmy, druhá priblížiť sa k tomu, ako sa natáčali, skúsiť predstaviť si ešte vernejšie, že sa práve so známym režisérom nachádzate pri natáčaní na danom mieste, dotknúť sa člna, na ktorom splavoval dravú rieku a točil o nej film. Znova, vďaka rôznym moderným technológiám, zvukom, rýchlo meniacim sa obrazom sa váš zážitok zosilňuje.

Rozšírená realita. Keď sa obraz v tablete začne hýbať a vytvárať ďalší dej.
Režisér Barabáš a jeho film o Severnom póle. Akoby ste sa razom ocitli pri natáčaní.
Interaktívne.
Spoznáte aj jaskyne.

Prekvapenie

Popri tejto stálej výstave Poliankovo hostí ďalšie príležitostné (časovo obmedzené, putovné) projekty, workshopy a prezentácie, ktoré budete tiež vidieť. Môžete si dať tiež vyrobiť selfiecino, kávu, na ktorej pene sa objaví váš portrét. Pri návšteve Poliankova ešte dolaďujeme špeciálne prekvapenie, prednášku jedného z aktérov galérie.

Poliankovo sa nachádza v Tatranskej Polianke, sedem minút cesty tatranskou električkou zo Starého Smokovca. Ak ste týmto typickým tatranským dopravným prostriedkom dlhšie nešli, bude to nostalgická spomienka….. je to akýsi ďalší bonus a možnosť nadýchnuť sa atmosféry Vysokých Tatier.

Štvrtý mušketier

Tak ako v knihe o troch mušketieroch nachádzame nakoniec štyroch, aj pri sprievodných aktivitách konferencie je to tak. Na druhý deň po skončení podujatia samotnej konferencie a spoločnom obede máme možnosť spoločne si vyjsť na prechádzku na Hrebienok. Ide o známu lokalitu nad Starým Smokovcom pod masívom Slavkovského štítu, kde sa križuje viacero tatranských turistických trás. Z Hrebienka je to „na skok“ pešo si odbehnúť k Rainerovej chate, alebo Studenovodským vodopádom.

Východzí bod na Hrebienok zo Starého Smokovca.

My z kancelárie MAS Pro Tatry sa budeme snažiť na oba dni vybaviť aj pekné, ak sa podarí, najlepšie by bolo v dobrom slova zmysle, až gýčové jesenné počasie. Ako ale hovoria skúsení turisti, každé počasie je pekné, len ….Veríme, že váš zážitok zo sprievodných podujatí a z mesta Vysoké Tatry bude príjemný.

Pokúsime sa vybaviť „gýčové“ jesenné počasie.
Ak by ale bolo pod mrakom, aj vtedy sa dajú objavovať krásy jesennej prírody.

Lokalita konania konferencie je zvolená centrálne aj v rámci samotného mesta Vysoké Tatry s veľkou dostupnosťou z diaľnice a stanice ŽSR z Popradu. Takto je ľahké vyhnúť sa aj súčasným dopravným obmedzeniam na ceste pri Vyšných Hágoch smerom na Štrbské Pleso.

Tatry tiež majú svoju Kalváriu. Nachádza sa v tesnej blízkosti kongresového hotela Bellevue.
Plastiky tatranskej kalvárie sú poňaté moderným umením zasadeným do prírody.
Odporúčame ochutnať aj známu Smokoveckú kyselku.
Alebo si obzrieť smokovecké historické budovy, tak typické pre horskú architektúru 19. storočia. Na snímke Vila Ilona.

Ak by ste mali chuť dozvedieť sa viac, tu máte niekoľko zdrojov:

Poliankovo
Tricklandia
Sherpa múzeum
Rozhovor s Pištom Bačkorom v Modrej Lanovke

Samozrejme, môžete kontaktovať aj kanceláriu našej MAS Pro Tatry.
V každom prípade, vidíme sa na konferencii. Už teraz sa na všetkých kolegov „maskárov“ tešíme 🙂